Tudsz gyakorolni agyrázkódást követően?

Ha megrázta az agyrázkódást, akkor csodálkozhat, ha a legbiztonságosabb a gyakorlat folytatása. A balesetek, az enyhe traumás agysérülésnek is nevezett fejfájás a 2009. februári “Western Journal of Emergency Medicine” szerint a sok embert érinti az Egyesült Államokban – minden ember 100 000 emberből 128 embert érint. A felnőttek legfőbb okai az esések és az autóbalesetek, de gyakran előfordulnak a sportágakban is – a 2013. júniusi “Neurológia” szerint 2013-ban 1,6 millió és 3,8 millió alkalommal. Nem mindenki agyrázkódással “eszméletlenül kopogott”. Mindazonáltal még a kisebb tünetekkel rendelkezőknek is óvatosnak kell lenniük ahhoz, hogy túl korán térjenek vissza a fizikai aktivitásra, nehogy meghosszabbítsák a gyógyulást, vagy kockáztassanak további sérüléseket.

A balesetek diagnosztizálására alapul, hogy egy személy fizikailag érintett, valamint a tünetek. A sérülés forrása lehet egy esés, egy fejfutás vagy olyan erő, amely a szervezet gyorsaságát és lelassulását okozza. Ilyen erõkkel az agy – amely a koponyán belüli cerebrospinalis folyadék által dermedt – csúszik körbe, és elakadhat, ami ideiglenesen megváltoztathatja az agysejtek működését, azonban az agyi struktúrát általában nem befolyásolja . Néhány ember, akik agyrázkódással veszítik el tudatukat, de sokan nem. Azonnali tünetek közé tartozhat az émelygés és a hányás, a dezorientáció, a zavartság vagy a baj, mondván az illető neve, vagy baj, hogy új dolgokat eszünk, vagy mi történt közvetlenül az agyrázkódás előtt. Baleseti problémák is eredményezhetnek. Egy agyrázkódást követően az embernek számos egyéb tünete lehet, amely később vagy később kezdődik. A hónapokig tartó tünetek közé tartozik a fejfájás, az elmosódott látás, a fény és a zaj érzékenysége, a fülcsengés, a fáradtság, a baj koncentrálása, az érzelmi változások, mint az ingerlékenység és a depresszió, a szorongás, az alvás vagy a túl sok alvás. Ezeknek a tüneteknek a súlyossága és időtartama nagyon fontos annak meghatározásában, hogy mikor térhet vissza a gyakorláshoz.

Fontos, hogy az egészségügyi szolgáltató minden agyrázkódást követően értékelje, és győződjön meg róla, hogy egy súlyosabb agysérülés nincs jelen. Az iránymutatások szakértői konszenzuson alapulnak, nem pedig klinikai kutatások. Általában a pihentető és szoros megfigyelés javasolt legalább 24-48 óráig, majd a tünetek megszűnéséig. Itt a “pihenés” kifejezés azt jelenti, hogy elkerül mindenféle gyakorlatot vagy megerőltető tevékenységet, és hangsúlyozza az agyat, mint például a pénzügyeket vagy a számítógépes képernyő időtartamának megtartását a munkahelyen. A 2015. májusi “Molekuláris és Celluláris Neuroscience” szerint az emberek agyrázkódási tüneteinek 80-90 százaléka 7-10 nap alatt megoldódhat, bár a gyermekek, a serdülők és az idősek, valamint a korábbi agyrázkódást okozó emberek is hosszabb ideig tarthatnak. Nincs egyetlen olyan teszt sem, amelyet az egészségügyi szolgáltató végezhet annak megállapítására, hogy az agyrázkódás tünetei megszűntek-e. A gondolkodás és a figyelem nehézsége könnyen elmulasztható, ezért egyes szolgáltatók speciális neuropszichológiai tesztelésre utalnak az emberek számára, amikor eldöntenék, hogy folytatják-e a tevékenységet. Ha úgy döntenek, hogy elkezdenek gyakorolni, a tevékenység fokozatos visszavitele ajánlott, kezdve a könnyű aerob aktivitással, amely csak a maximális pulzusszám 70 százalékát teszi ki. A próbaidőszak után mérhetőbb az erőteljes gyakorlat gyakorlása. Ha a tünetek bármikor visszajutnak, az embereket javasolják, hogy térjenek vissza a tünetekkel nem járó utolsó edzéshez.

Visszatérés az érintkezési sportokhoz agyrázkódás után különleges kérdés. Az Amerikai Idegsebészeti Egyesület szerint az agyrázkódás valószínűsége, miközben kontaktusos sportot játszik, akár évi 19 százalékkal játszik. A főiskolai labdarúgó-játékosok közül 34 százaléknak volt egy agyrázkódása, míg 20 százalékban több volt. Szintén gyakoriak azok a fejfunkciók, amelyeknek nincs jelei vagy tünetei, úgynevezett “alfejezetek”, amelyek az agysejtek változásaihoz társulhatnak, és egyes játékosok kockáztathatják a rosszindulatú tünetek jelentkezését. Az NFL iránymutatások szerint, amint azt az American Association of Neurosurgeons, az agyrázkódást okozó játékosok csak akkor szabadítanak fel, ha játszanak, miután tesztelésük azt mutatta, hogy gondolkodásuk és memóriájuk normális, és amikor a tüneteik megoldódnak. Azt is ajánlják, hogy haladjanak át a lépéseken, a könnyű aerob tevékenységektől a sport-specifikus gyakorlatokig és a fejfutás nélküli gyakorlatokig, majd kövessék az összetettebb, progresszívabb ellenállóképességű kontaktlencse-gyakorlatokat, majd orvosi engedélyt, teljes körű gyakorlatot és végül játszani.

A túl korai gyakorlatba való visszatérés számos negatív hatással járhat. Az agyrázkódás tüneteinek visszaszorulása mellett a korai visszatérés a játékhoz egy másik agyrázkódás veszélyével járhat. A “Sportegészségügy” 2013. márciusa / áprilisa szerint a kollégiumi labdarúgó-játékosok 91,7% -a fordul elő az első agyrázkódástól számított 10 napon belül. Ez lehet a lelassult reakcióidő és más agyrázkódással kapcsolatos gondolkodási problémák, amelyek nem feltétlenül nyilvánvalóak a speciális tesztelés nélkül. Ritkán az a személy, aki fenntartja a második kisebb traumás agysérülést tapasztal valami úgynevezett “második hatás szindróma.” Ez egy ellentmondásos rendellenesség – amelyet ritkábban találtak a kisgyermekek -, nagyon kevés esetről ismert, amelyekben enyhe agyrázkódást észlelnek egy másik enyhe agyrázkódás, gyakran közvetlenül vagy heti hetek után, és súlyos és végzetes agydaganatuk van. Ezt a rendellenességet a kutatók továbbra is tanulmányozzák.

Ha Ön vagy egy szeretett személy agyrázkódást szenvedett, légy komoly agysérülés jelei között, beleértve a tartós vagy rosszabbodó fejfájást, a látásváltozásokat, a szédülést, a halláskárosodást, a bajokat, az elmosódott beszédet, a mozgás problémáit, a koordinációs problémákat Vagy az egyensúly, az emberek vagy helyek felismerése, figyelemfelkeltő vagy fókuszáló problémák, zavaros / zavaró érzés, álmosság / képtelenség, szokatlan viselkedés, ingerlékenység romlása, rohamok, hányás vagy akár egy diák nagyobb a másiknál. Sürgősségi orvosi ellátást igényel, ha ezek közül bármelyik jelen van.) Ha agyrázkódása van, fontos, hogy a lehető legnagyobb mértékben megvédje magát a további megbombulásoktól. Ezt úgy teheti meg, hogy mindig sisakot visel, amikor sport- és szabadidős tevékenységet végez, és egy biztonsági öv használatával, ha autóval jár. És ha lehetséges, válassza a tevékenységeket az agy egészségével szem előtt tartva.

Agyrázkódás tünetei

Agyrázkódás után

Kapcsolat Sportok

A második agyrázkódás kockázata

Figyelmeztetések és óvintézkedések