Egzotikus dózisok

Ha egy over-the-counter köptetőt vásárol, az aktív összetevő szinte biztosan guaifenesin. A guaifenesin elvékonyítja a tüdőben és az orrjáratokban lévő váladékokat, megkönnyíti a fáradtság köhögését és megkönnyíti a tüdő torlódását. A guaifenesinnek kevés mellékhatása van, ha az ajánlott dózisokat alkalmazzák. Azonban a gyártók gyakran kombinálják a guaifenesint a köhögéscsillapítókkal, a dekongesztánsokkal és az antihisztaminokkal a multisimptómás hideg gyógyszerek részeként. Ezek az erőteljes, több összetevő formulák jelentős mellékhatásokat okozhatnak. Vigyázzon óvatosan, és ne szedjen extra adagokat.

Felnőtt adagok

Az azonnali hatóanyag-felszabadulású guaifenezin-kiürítő szerek esetében a felnőttek 200-400 mg-ot kapnak négy óránként vagy szükség szerint, napi maximum 2400 mg-mal. A tabletták általában 200 milligramm guaifenint tartalmaznak. A tartós felszabadulású készítmények esetében a dózis 600-100 milligramm 12 óránként, minden egyes 600 mg-os tablettánként. Mindkét készítmény esetében napi 2400 milligrammot ne vegyen be.

Gyermekgyógyászati ​​adagok

A PubMed Health szerint nem szabad felnőttkori köptető készítményeket adni 12 évesnél fiatalabb gyermekeknek. Helyette a gyermekek számára kifejezetten guaifenesin-expectorantokat kell alkalmazni. 4 évesnél fiatalabb gyermekeknél ne adjon expozíciót orvos jóváhagyása nélkül. Az azonnali hatóanyag-felszabadulású készítmények esetében 4-től 6 éves korig 100 milligrammot adjon meg négy óránként. A 6-12 éves gyermekek négyzetmillió négyzetméterenként 100-200 milligrammot tartalmazhatnak. Minden egyes tabletta vagy tasak 100 milligramm. A gyermekek 24 óránál nem lehetnek több mint hat dózisban. A tartós felszabadulású változatok esetében kövesse a csomagolási utasításokat, és ne haladja meg az 1200 mg-ot naponta. A 12 évesnél idősebb gyermekek felnőtt adagokat kaphatnak.

Kombinációs képletek

Lehet, hogy kísértést kap arra, hogy gyógyszereket vásároljon több hideg tünet kezelésére, például torlódásokra, köhögésre és orrfolyásra. Legyen óvatos ezekkel a készítményekkel szemben, mivel az antihisztaminok, a dezasztizánsok és a köhögéscsillapítók számos mellékhatást és gyógyszerinterakciót okozhatnak. Óvatosan olvassa el a címkéket, hogy meghatározza az adott keverékek mellékhatásprofilját. A dekongestánsok, például a pszeudoefedrin és a fenilefrin különös figyelmet érdemelnek, mivel szédülést, álmatlanságot és émelygést okozhatnak. Vegyen gyógyszert a legrövidebb hatóanyagokkal, amelyek a tünetek kezeléséhez szükségesek.

szempontok

Ha allergiás reakciót észlel a guaifenesin szedése alatt, hagyja abba a szedést és orvoshoz forduljon. A guaifenesin olyan mellékhatásokat okozhat, mint a szédülés, fejfájás, bőrkiütés vagy gyomorpanaszok, amelyek általában enyhék. Ne szedje a guaifenesint terhesség vagy szoptatás alatt az orvos jóváhagyása nélkül. Vényköteles expectoránsok kombinálhatják a guaifenesint kodein vagy hidrokodon, opioid származékok, amelyek elnyomják a köhögési reflexet. Ne szedje az alkoholt vagy a gépet, miközben ezeket a gyógyszereket szedje, és pontosan vigye el az előírt módon.