A dohányzás felgyorsítja az anyagcserét?

A dohányzók közül négyen, akik a “Smoke Free” szerint állítják ki az erősödő súlyt, az American Cancer Society által finanszírozott kiadvány. Bár a dohányzás abbahagyásának egészségügyi előnyei messze meghaladják a súlygyarapodás kockázatát, a félelem, hogy hüvelyket adjon a derékvonalhoz, elhamarkodhatja a motivációját, hogy feladja a dohányzás szokását. A megfelelő táplálkozás és a testmozgás csökkentheti az esélyeit a súlygyarapodásra, ha abbahagyja a dohányzást. Bár a dohányzás gyorsítja az anyagcserét, más tényezők befolyásolják a súlyát.

Átlagosan az a személy, aki kilép a dohányzásból, 4 és 10 font között bárhol nyerhet. Mivel az átlagos dohányos súlya körülbelül 4-10 lbs. Kevesebb, mint egy nem dohányzó hasonló étrend- és testmozgással, a dohányzásról való leszokás hozza az embert normál, nem dohányzó súlyra. A legtöbb súlygyarapodás az első hat hónapban a gyors dohányzás után következik be. Ha az anyagcseréje megfelel a füstmentes szokásának, súlya visszatérhet a normális szintre anélkül, hogy további erőfeszítést tenne a maga részéről.

A dohányzás növeli a pulzusszámát, megtartva az anyagcserét. A dohányos anyagcseréje összehasonlítható egy 100 fokos F-lázban szenvedő személy anyagcseréjével. A dohányzók pulzusszámának emelkedése emiatt az anyagcsere állandóan magas, és csaknem olyan, mint 100 fokos lázzal. A nikotin a cigarettákban magasabb anyagcsere-sebességhez vezet, ami növeli az összeget A kalória mennyiségét, amelyet a dohányos elégetett a szervezet normális működésében.

A dohányzás elnyomja az éhséget is, mivel a nikotin egy cigarettában okozza a májat, hogy felszabadítsa a glikogént. Ez valami olyasmi, ami bizonyos mértékig megemeli a vércukorszintet az agynak, ami azt jelzi, hogy az élelmiszer nem szükséges további energiaforrásokra. A nikotin növeli a dopamin szintjét a rendszerben. Ez a vegyi anyag, amelyet az élvezethez társítanak, akkor is felszabadul, ha olyan komfortos ételeket fogyaszt, mint a cukorka, a csokoládé vagy a magas cukortartalmú ételek. Amikor felhagysz a dohányzással, hajlamosak vagyunk elérni ezeket az ételeket, hogy ellensúlyozzuk a józan dopamin leesést.

Annak érdekében, hogy ne csökkentse a súlyát, vagy csökkentsék a csökkentett anyagcsere hatását, amikor abbahagyta a dohányzást, add hozzá a testmozgást az életstílusához. A gyakorlat növelheti az anyagcserét. Beleértve a súlyos edzést a programban is elősegítheti az anyagcserét. Ha a dohányzásról való lemondás után súlyt helyez, kerülje az összeomlott étrendeket, mivel ez tovább csökkentheti az anyagcserét.

Hízás

Anyagcsere

Éhség

Gyakorlat