A legjobb gyomorfekély étrend

Ha a fájdalomcsillapítás fájdalmat okoz, érdemes orvoshoz fordulni. Gyomorfekélyek akkor fordulnak elő, amikor a gyomor bélése sérült, és kimutatja a mögöttes szöveteket. A gyomorfekélyek leggyakoribb okai az over-the-counter gyulladáscsökkentő gyógyszerek és a H. pylori fertőzések. A gyomorfekély kezelésére ajánlott különféle diéták közé tartozik a szelíd diéta, az étrendben gazdag táplálék és a flavonoidok, vagy egyszerűen a kiegyensúlyozott étrend. A legjobb étrend az, ami működik az Ön számára, és korlátozza a tüneteket. Forduljon orvosához vagy dietetikusához az Ön speciális táplálkozási szükségleteiről.

Megpróbált igaz és éles diéta

A szelíd diéta olyan ételekből áll, amelyek kevésbé valószínűleg irritálják a fekélyét, és tartalmaznak olyan puha ételeket, amelyek kevés rostban és zsírban vannak, és nem nagyon fűszeresek. A megengedett élelmiszerek közé tartozik az alacsony zsírtartalmú tej, a főtt zöldségek, a főtt vagy konzerv gyümölcs nélkül bőr vagy mag, fehér kenyér és rizs, zabpehely, puha főtt hús, tojás, krémes mogyoróvaj és tofu. A nyájas étrend nem a gyomorfekély gyógyítására szolgál, hanem a tünetek kezelésére.

Fókuszban a rostokra és a flavonoidokra

A Maryland Egyetem Orvosi Központja azt mondja, hogy ha gyomorfekélye van, akkor nem szükséges egy szelíd diétát követni. A központ egy étrendben gazdag ételeket javasol, amelyek elősegítik a fekély gyógyulását. A rost, különösen a gyümölcsök és a zöldségek esetében, segíthet a fekélyek gyógyításában, és csökkentheti annak kockázatát, hogy újabbat kapj. A flavonoidok olyan élelmiszerekben, mint az alma, a zeller, a fokhagyma, a hagyma és az áfonya segítenek a H. pylori növekedésének gátlásában. Az UMMC a táplálékban gazdag gyümölcsök és zöldségek, a sovány fehérjék, mint a hal és a bab, a teljes kiőrlésű gabonafélék és az egészséges olajok, például az olívaolaj számára töltött diétát javasolja fekélyek számára.

Kiegyensúlyozott étrend

Nincs különösebb étrend a gyomorfekélyben szenvedők számára, a Johns Hopkins Medicine szerint. Egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás, amely biztosítja, hogy olyan tápanyagokat kapjon, amire szüksége van az egészségre és a gyógyításra. A kiegyensúlyozott étrend a különböző élelmiszercsoportokból – gyümölcsökből, zöldségekből, gabonafélékből, sovány fehérjékből és alacsony zsírtartalmú tejelőből – tartalmaz különböző ételeket – a megfelelő mennyiségben, hogy segítsen fenntartani az egészséges testsúlyt.

Próba és hiba

A gyomorfekély legjobb étrendje az Ön egyéni szükségletein alapul. Lehet, hogy bizonyos ételek sokkal jobban irritálják a fekélyt, mint másokat, és korlátozni vagy elkerülni őket. Tartson élelmiszer-naplót, hogy segítsen azonosítani a problémákat okozó élelmiszereket. Fontos, hogy az összes élelmiszercsoportból származó ételek kerüljenek be, hogy olyan tápanyagokat kapjon, amelyeknek a szervezetnek egészségesnek és jól kell maradnia.