A d-3-vitamin szorongásos mellékhatásai

A táplálékkiegészítőkben és a dúsított ételekben a D-vitamin ergokalciferol (D-2) vagy kolekalciferol (D-3) néven áll rendelkezésre. A D-vitamin nagy dózisa magas kalciumszintet eredményezhet, ami hiperkalcémia. A D-3-vitamin önmagában nem kapcsolódik szorongáshoz, de a szorongás a hypercalcaemia tünete lehet. A D-vitamin-kiegészítők szedése előtt konzultáljon egy szakképzett egészségügyi szolgáltatóval.

Funkció

A D-vitamint a napfénytől, zsíros halaktól, megerősített tejtermékektől és más dúsított ételekből és kiegészítőkből kaphatja. A D-2 és D-3 vitaminok kémiailag hasonlóak, de nagy dózisokban a D-vitamin sokkal hatásosabbnak tűnik, mint a D-2, a Dietary Supplements Hivatala szerint. A D-vitamin egyik funkciója a kalcium felszívódásának fokozása és a szérum kalcium és foszfát megfelelő szintjének fenntartása, amely fontos a csontok egészségében. A D-3-vitamin, különösen a kalcium mellett, úgy tűnik, segít megelőzni a csontritkulásokat és csontritkulásokat az osteoporosisban szenvedőknél, jelentette be a MedlinePlus, az Országos Orvosi Könyvtár honlapja.

Adagolás

A D-vitamin ajánlott étrendi juttatása az 1-70 évesek esetében 600 NE, vagy 15 mikrogramm naponta, valamint 71 éves vagy annál idősebb, 800 NE vagy 20 mikrogramm naponta. A D-vitamin tolerálható felső beviteli szintje 4000 NE, vagy 100 mikrogramm a 9 éves és idősebb emberek számára. Nagyon valószínűtlen, hogy az étrend-kiegészítő étrendje szerint elegendő ételt fogyaszthat a D-vitamint tartalmazó toxikus mellékhatások kialakulásához. A nagy dózisú D-vitamin-kiegészítők azonban problémákat okozhatnak, különösen akkor, ha hosszantartóan alkalmazzák őket. A D-vitamin toxicitása az étvágytalanság, a testsúlycsökkenés, a túlzott vizeletürítés és a rendellenes szívritmuszavarok miatt társul. Emellett emelheti a vérben a kalciumszintet, ami bizonyos esetekben meszesedést okoz a szervekben és a szövetekben.

Krónikus hypercalcaemia

A súlyos hypercalcaemia ritka, de enyhe krónikus kalciumszint emelkedése viszonylag gyakori, jegyzi meg a Cleveland Clinic. A különböző tünetek jelezhetik a krónikus hypercalcaemiát, beleértve néhány olyan pszichológiai problémát, mint a szorongás, a depresszió és a kognitív nehézségek. Vannak, akik fejfájást, fáradtságot, székrekedést, hasi fájdalmat, étvágytalanságot, izomgyengeséget és testtáji fájdalmat tapasztalnak.

szempontok

A Journal of Psychosomatic Research 1996. októberi számában publikált tanulmány 55 súlyos krónikus hypercalcaemiás betegek szorongásos és depressziós szintjét hasonlította össze vizsgálati normákkal, ortopédiai betegek csoportjával és magas vérnyomású betegek csoportjával. A hypercalcaemiás betegek 16% -ánál magas pontszámot kaptak a szorongásos tesztelés során, 16% -uk pedig depresszióban volt diagnosztizálva, de a csoport és az összehasonlító csoportok között nem volt szignifikáns különbség.