Gyakori influenzaszerű mellékhatások

Az influenza elleni lövés okos választás. Míg a legtöbb ember számára biztonságos, az influenza okozta mellékhatások – amelyek többsége enyhe, és nem zavarja a mindennapi tevékenységeket. Viszonylag gyakori az injekció beadási helyén fellépő fájdalom vagy vörösszűrés után. A súlyos mellékhatások rendkívül ritkák. Az influenzavírások különböző formákban jönnek be, amelyeket injekcióznak egy izomba vagy a bőrbe. A lövés egyetlen típusa sem tartalmaz élő influenzavírust, mellékhatásai pedig kissé eltérnek.

Intravénás injekció beadása, intramuszkuláris lövés

Az intramuscularis influenza leggyakoribb mellékhatása az injekció beadásának helyén jelentkezik, a “Betegségmegelőzési és Megelőzési Központok” című, 2013. szeptemberi “Morbiditás és halálozási heti jelentés” szerint. A szerzők beszámoltak arról, hogy az intramuszkuláris influenza-beeső betegek 10-64% -ánál jelentik a mellékhatást. A hányinger jellemzően enyhe, nem zavarja a napi tevékenységeket, és kevesebb, mint 2 napig tart. Az injekció beadásának helyén fellépő reakciók gyakoribbak az idősek számára adott nagy dózisú influenzaszerű felvételek esetében. A 2009. júliusi “Fertőző betegségek lapja” című cikk arról számolt be, hogy az injekció beadási helyének fájdalmai a nagy dózisú lövésben részesülő idősek 36 százaléka esetében fordultak elő, szemben azokkal, akik a standard dózisú lövést kapták. Azonban ez a fájdalom továbbra is enyhe.

Intravénás injekció beadásának helyén fellépő reakció

Az intradermális influenza elleni lövést a bőrbe fecskendezi, és kissé eltérő mellékhatásokkal rendelkezik, mint az intramuszkuláris influenza. Az “Influenza és egyéb légzőszervi vírusok” című szeptembereben közzétett cikk szerint az intradermális és az intramuszkuláris influenza-injekciók között az injekció beadása utáni első 3 napon belül nem tapasztalható különbség a mellékhatások között. Az intravénás lövésnél azonban az intravénás lövésnél a bőrpír és duzzanat sebessége 7 napon belül magasabb, mint az intramuszkuláris injekcióban. Egy újabb tanulmány, melyet a “Vaccine” folyóirat, 2015 novemberében jelentettek meg, azt találták, hogy az intradermális influenza-megfertőzésben szenvedő emberek 86-92% -a vörösödést jelentett, 50-59% -a duzzadt és 33-45% -a jelentett viszketést az injekció beadásának helyén.

Általános tünetek

Az influenzaszerű tünetek, például a láz vagy a fejfájás után általánosított tünetek nem gyakoriak, és általában enyhe vagy mérsékeltnek minősülnek. A novemberi “Vaccine” tanulmány szerzői azt találták, hogy az intradermális vakcinát kapó betegek 9-15% -a rosszul érzi magát, és 10-13% -a fejfájást jelentett legalább egy napon az injekció beadása utáni héten. Nem világos azonban, hogy ezek a tünetek bármilyen kapcsolatban álltak-e az influenzaszerzéssel. A CDC szerint az intramuszkuláris influenza elleni lázas betegek általában nem tapasztalták a vakcinát követően általános tüneteket, mint azok, akik nem kapnak influenzaszerű lövést.

Figyelmeztetések és óvintézkedések

A CDC megjegyzi, hogy az influenzaszerű betegségre – a kórházi kezelésre, életveszélyes betegségre, állandó fogyatékosságra vagy halálra – utaló súlyos reakciók rendkívül ritkák és körülbelül egymillió vakcinázott emberből kb. 1-2 ember jelentkezik. Az allergiás reakció lehetséges tünetei közé tartozik a viszkető bőrkiütés vagy csalánkiütés, arckifejezés és légzési nehézség. Ezek a tünetek jellemzően néhány perc és néhány óra múlva alakulnak ki a lövés után. A CDC szerint valószínűleg a Guillain-Barré-szindróma kialakulásának valószínűsége – egy ideiglenes bénulással járó neurológiai állapot – körülbelül 1 millió. Ha úgy gondolja, hogy influenzavírus után súlyos reakciókat tapasztal, azonnal forduljon orvoshoz.