Dolly parton káposzta leves étrendjét

Az 1980-as években az országos zenei énekes, Dolly Parton állítólagosan használt szigorú étrend számos néven népszerűvé vált, beleértve a káposzta leves étrendjét, a Sacred Heart Hospital étrendet és a Mayo Clinic diétát. Bár a táplálkozás hívei azt állítják, hogy hetente 10-15 fontot veszíthet, a Táplálkozástudományi Akadémia figyelmeztet arra, hogy a terv olyan iránymutatásokat tartalmaz, amelyek kiegyensúlyozatlanok és egészségtelenek.

Alapvető iránymutatások

A káposzta leves étrend, amelyet állítólag a Parton követi, egy hét napos terv, amely két részből áll. Az első az, hogy minden nap egy meghatározott mennyiségű káposzta levest fogyasztanak. A recept felszeletelt zöld káposztát, zöldségeket, például zöldpaprikát és hagymát, kockára vágott paradicsomot, hagymás ízű levest keveréket, levest vagy levest és fűszereket, például bazsalikomot vagy korianderet igényel. A táplálkozás második része magában foglalja, hogy csak bizonyos élelmiszereket evett a hét minden napján. Semmiféle helyettesítés nem engedélyezett. A diétákat is bátorítjuk arra, hogy sok vizet inni és naponta többszemcséket kapjanak.

Minta menü

A program egyik napján mindenféle káposzta levest és gyümölcsöt elfogyaszthat – kivéve a banánt -, de semmi mást nem. A második nap minden zöldség és leves, valamint egy sült burgonya. A harmadik nap több gyümölcsöt, zöldséget és levest tartalmaz, bár a banán és a burgonya kizárásra kerül, a negyedik napon korlátlan mennyiségű tejet és legfeljebb nyolc banánt fogyaszthat. Az ötödik napon marhahúst és paradicsomot tartalmaznak, míg a hatadik nap mindent meg lehet enni marhahúst és zöldséget, de nem burgonyát. A terv utolsó napján leves, barna rizs zöldségek és 100 százalék gyümölcslé.

Potenciális előnyök

Elaine Turner, a floridai Egyetem táplálkozási tudósa azt állítja, hogy valószínűleg lefogy a káposzta leves étele. Turner azonban rámutat arra, hogy az elveszett font víz, mivel nem lehetséges, hogy egyetlen héten 10-15 kg zsírt veszítsen el, ahogy azt a diéta támogatói állítják. Ha visszatérsz a szokásos étkezési szokásodhoz, a fontok visszatérnek, hacsak nem teszel étrendi változásokat és fizikailag aktívvá válnak. Az egészséges felnőtt ideiglenesen követheti a tervet tartós fizikai sérülés nélkül, tette hozzá Turner.

Lehetséges hátrányok

A káposzta leves étrend nem ösztönzi a követőket, hogy fejlesszék a testmozgást és táplálkozási szokásokat, amelyek fenntartható fogyáshoz és jobb egészséghez vezetnek. A terv súlyosbíthatja a betegség tüneteit, mint például a cukorbetegség, és ez vezethet a jövőbeli egészségügyi problémákhoz azokban az emberekben is, akik cikluson át és le az étrendből, és az évek során többször elveszítik és súlyossá teszik a súlyukat. Nincs tudományos bizonyíték arra, hogy bizonyítani tudja, hogy csak bizonyos élelmiszerek fogyasztása segít Önnek jobban fogyni, mint egy alacsony zsírtartalmú, alacsony kalóriatartalmú terv. Ezenkívül a káposzta leves magas nátriumot tartalmaz, hacsak alacsony nátriumot tartalmazó levest vagy leves keveréket nem használ.