Diétát gyakori vizeléshez

A gyakori vizelés különböző okok miatt fordulhat elő. A vizelet inkontinencia, a húgyhólyag fertőzése vagy az interstitialis cystitis miatt krónikus húgyhólyaggyulladásban szenvedő gyakori vizelés tapasztalható. Bizonyos étrendi változások segíthetnek csökkenteni a gyakori vizelést, de konzultálnia kell kezelőorvosával az alapbetegség kezelésére és az adott táplálkozás biztonságosságának értékelésére.

hozzáad

Az egyik legfontosabb ételfajta, amelyet az étkezéshez hozzáadhat a gyakori vizeléshez, a szál, a MayoClinic.com mondja. Több szálas táplálék segít megakadályozni a székrekedés, amely gyakran jár a gyakori vizelés és a vizelet inkontinencia. A szálon kívül további antioxidáns ételeket, például paradicsomot, squash-t és cseresznyét is hozzáadhat az étrendhez, tanácsolja a University of Maryland Medical Center-t. Az áfonya és az áfonya elősegítheti a húgyúti fertőzések megelőzését a baktériumok hólyagjában való blokkolásával. Add hozzá több magnéziummal gazdag, alacsony kalciumot tartalmazó ételeket, mint a barna rizs, az árpa, a banán és a burgonya az étrendhez, hogy csökkentse a gyakori vizelést.

Elkerül

Ha gyakori vizeletet szenved, elkerülheti a mesterséges édesítőszereket, savas ételeket és szénsavas italokat, mondja a Pittsburgh-i Egyetem Orvosi Központja. A kávé és más koffeinmentes italok súlyosbíthatják gyakori vizelését is, jegyzi meg a Marylandi Egyetem Orvosi Központja. A csokoládé koffein szintén húgyúti irritáló. Bizonyos ételek gyakran gyakori vizelést idézhetnek elő, ilyenek például az oxalát tartalmú ételek, mint a búzakorpa, bab, eper, spenót, rebarbara, diófélék, fekete tea és cékla. Ezenkívül kerülni kell a vörös húsokat, valamint a transzzsírsavakat a kereskedelmi sült termékekből és a sült vagy feldolgozott élelmiszerekből. Egyéb húgyhólyag irritáló hatású lehet citrusfélék, fűszeres ételek, ecet és erjesztett ételek.

Kulcsfontosságú tápanyagok

Az étrend megváltoztatásán kívül bizonyos kiegészítőket is igényelhet a gyakori vizelés kezelésére. Vegyünk egy száloptikumot a székrekedés megelőzésére, ami a gyakori vizelés kockázati tényezője, mondja a MayoClinic.com. A húgyhólyag támogatásához acetil-L-karnitin, omega-3 zsírsavak, például halolaj, L-theanin, D-vitamin, magnézium-citrát, kalcium-citrát vagy probiotikumok, mint például a Lactobacillus acidophilus, . Beszéljen egészségügyi szolgáltatójával, mielőtt bármilyen kiegészítést alkalmazna a gyakori vizelés csökkentése érdekében.

szempontok

Bár kísértésbe hozhatod, hogy csökkentse a folyadék bevitelét a gyakori vizelés csökkentése érdekében, ne korlátozza vízfogyasztását. Ha így tesz, kiszáradást okozhat, ezért naponta hat-nyolc pohár vizet kell szedni, javasolja a Maryland Egyetem Orvosi Központját. Az életmód megváltoztatásával azonban csökkentheti a gyakori vizelést. Kipróbálhatja a húgyhólyag-képzést, amely csak a tervezett időpontokban történik vizeléssel, mondja a University of Pittsburgh Medical Center. A Kegel gyakorlása, a dohányzástól való kilépés és az egészséges testtömeg fenntartása mind csökkentheti a gyakori vizelést, a MayoClinic.com megjegyzi. Ha így van, mérsékelten végezzen 30 percet minden nap, kb. Öt napot hetente. A rendszeres testmozgás valóban megakadályozhatja a vizelet inkontinenciát.

Figyelem

Ne feledje, hogy a gyakori vizelés sok különböző oka van, ezért meg kell találnia orvosát a megfelelő diagnosztikai és kezelési javaslatokról. Ne hagyatkozzunk az étrendi változásokra a gyakori vizelés kezelésére, figyelmeztet MayoClinic.com. Orvosa bizonyos gyógyszereket vagy terápiákat írhat fel gyakori vizelésre, a pontos okoktól függően, jegyzi meg a University of Maryland Medical Center. Munka egy egészségügyi szakemberrel vagy regisztrált dietetikusval, miközben jelentősen megváltoztatja a napi étrendjét.