Borjú görcsös és lábérzékenység futás közben

Olyan sérülések, amelyek a vénás izomgörcsöket és a lábérzékenységet okozzák futás közben krónikus exertional compartment szindróma és mélyvénás trombózis. A rossz kondicionálás, az elhízás és az izomzáródás növelheti a sérülés kockázatát az izomgörcsökkel és a lábérzékenységgel együtt. Az első vonal a pihenés, a borjú szakaszok és a jég. További kezelési lehetőségekkel forduljon orvosához, mert ezek a tünetek súlyos mögöttes állapotot jelezhetnek.

Izomgörcs

Ha görcsösen, vagy kontrollálhatatlan összehúzódással találkozik a borjú izmokban, akkor összenyomhatja a véredényeket és idegeit, amelyek a borjún keresztül futnak. A csökkent véráramlás és az idegesség irritációja lábérzülést vagy bizsergést okozhat. Az izomfáradtság, a kiszáradás, az alacsony nátriumszint és a hőelvezetés mind az izomgörcsökhöz vezethet a borjában. A forró és nedves időjárási viszonyok, a nem megfelelő íves támasztóláktól és a gyengén működő mechanikától, mint például a túlfeszítésről szóló cipők növelhetik az izomgörcsök és a lábérzékenység kockázatát.

Rekeszszindróma

Vékony szövetréteg veszi körül a borjú izmait, így egy rekesz található. Amikor duzzanat és nyomás keletkezik ebben a rekeszben, krónikus exertional compartment szindrómának (CECS) nevezik. Egy 2010-es “Aktuális Áttekintés a csontrendszeri és mozgásszervi gyógyszerek” című cikk szerint a futók érzékenyek a CECS-re, különösen akkor, ha felülmúlják vagy futtatják a lábát. A nyomás és az izmok duzzanata fájdalomhoz, szorongáshoz és gyengeséghez vezet, ami imitálja az izomgörcsöket. A nyomás is csökkenti a véráramlást, és összenyomja az idegeket, ami zsibbadtságot és bizsergést okoz a borjúnak a lábadhoz.

További okok

A nyálkahártya-görcsök és a lábérzékenység szintén a boka ütközést szindróma tünetei lehetnek, az alacsony háton vagy a mélyvénás trombózisban, vagy a tüdőgyulladásnál kialakuló herniális lemez. Bokacsapódás szindróma, amikor az idegek és az inak a boka köré csiszolódnak. Ez lábérzékenységhez vezethet, és megakadályozhatja vagy megváltoztathatja a futó mechanikát, ami végül izomgörcsökkel járhat. A hátulsó háton lévő íves lemez a fájdalom és az izomzavar kezelését okozhatja a borjúban és a lábában, beleértve az zsibbadást és az izomgörcsöket. A DVT egy vérrög, amely a lábadban előfordulhat, csökkentve a véráramlást. A tünetek közé tartozik az izomgörcsök, fájdalom, duzzanat és esetleg zsibbadás.

Kezelés

Először azonnal hagyja abba a futást, hogy elkerülje a további kényelmetlenséget és károkat. A CECS-szel a tünetek a pihenés után viszonylag gyorsan eloszlanak. Izomgörcsök esetén enyhén masszírozzuk vagy nyújtsuk a borjú izmokat, húzzunk hűvösebb helyre, jégezzük a borjút és igyunk sportitalokat újraoldani. Ha erõsített lemezzel vagy DVT-vel rendelkezik, azonnal forduljon orvosához. További kezelések közé tartoznak a kortikoszteroid injekciók, az ortotikumok, a fizikoterápia és a műtét.