A lenolaj olaj felboríthatja a gyomrom?

A lenmagolaj természetesen a lenrost vetőmagjából származik. A lenmag olaj kiváló omega-3 zsírsavforrás, különösen az alfa-linolénsav, és az egészségügyi előnyökhöz hasonlóan a halolajhoz hasonlítható. Az omega-3 zsírsavak gyulladáscsökkentő tulajdonságai miatt egyes emberek a gyomor irritációjához és az emésztéshez a lenmagolajat használják, bár nagy mennyiségben gyomorhuruthoz vezethetnek. A túlságosan sok rostban gazdag lenmag felszívása nagyobb valószínűséggel okoz gyomor-bélrendszeri zavarokat. Forduljon orvosához, ha krónikusan ideges gyomra van.

Lenmagolaj

A Maryland Egyetem Orvosi Központja szerint a lenmagolaj 50-60% omega-3 zsírsavat tartalmaz alfa-linolénsav vagy ALA formájában. A szervezet nem változtatja az ALA-t hasznos zsírokba olyan könnyen, mint az EPA és a DHA, azaz a halolajban található omega-3 zsírsavak, így a lenmagolaj nem ugyanolyan egészségügyi előnyökkel jár, mint a halolaj, de összehasonlíthatóak . Az omega-3 zsírsavakban gazdag ételek fogyasztásának előnyei közé tartozik a csökkent gyulladásos válasz és a vérrögképződés kockázatának csökkentése.

A lenmagolaj formái

A lenmagolaj folyadékként kapható, amelyet orálisan vagy kapszulában kapnak. A jó minőségű lenmagolajat frissen préselt vetőmagok felhasználásával készítik el, majd alacsony hőmérsékleten, könnyű, extrém hő vagy oxigén nélkül dolgozzák fel, mivel könnyen elpusztulnak ezeken a körülmények között, a “Food Science and Technology Dictionary” szerint. A lenmagolajat palackozzák sötét üvegtartályokban, és hajlamos arra, hogy gyorsan elforduljon hűtés nélkül. A lenmagolajat hidegen kell fogyasztani, és soha nem szabad felmelegíteni vagy főzni.

A lenmag olaj és a gyomor felborul

Túl sok mindent figyelembe véve, függetlenül az egészségre gyakorolt ​​hatásoktól, gyomorzavarokat okozhat, és a lenmagolaj nem kivétel. Ezért a túlzott mennyiségű lenmagolaj felszívása gyomorhurutot, émelygést és hasmenést okozhat egyes betegeknél. Az ajánlott adagok 1 ts. Naponta 1 evőkanál. Naponta háromszor, de a gyomortámadást csak egyes élelmiszerek gondolatai indíthatják el, így kezdődik a kis mennyiségű lenmagolaj. Ezenkívül kerülje a lenmagolaj felvételét, ha allergiás a lenmagra vagy a lenmagra, mivel az allergiás reakciók gastrointestinalis zavart okozhatnak. Végül győződjön meg róla, hogy a lenmag nem rancid, mivel az elfogyasztott olajtartalmú gyomornedv okozhat gyomorütést és hányást.

Problémák a földi lenmaggal

A lenmagolaj, de nem a lenmagolaj, lignánt nevezett rostos vegyületet tartalmaz. A MayoClinic.com szerint a nagy mennyiségű földi magvak fogyasztása lazító hatással jár, és hasmenést, fokozott bélmozgásokat és hasi kellemetlenségeket okozhat. Továbbá, a nagy mennyiségű lenmag felszívása megfelelő hidratálás nélkül súlyos székrekedéssel járhat a lignán abszorpciós hatása miatt. A lenmagolaj fogyasztása nem ugyanazokkal a problémákkal jár.