Zöld kivi és arany kivi, táplálkozási szempontból ugyanaz?

Ha a C-vitamint tartalmazó narancsot fogyaszt, a káliumra és az almára szánt szalonna banánt, érdemes felvennie a kiviet a következő vásárlási útra. Egy 1997-es tanulmány, melyet a Rutgers Egyetemen végeztettek, azt találta, hogy a kiviben több tápanyag van egy uncia alatt, mint 27 egyéb, gyakran fogyasztott gyümölcs, például narancs, banán és alma. Míg a zöld kivi táplálékilag hasonló az arany fajtahoz, néhány apró különbség van.

A kiviben magasabb a C-vitamin, mint bármely más gyümölcs. A szeletelt zöld kivi 1-csésze adagja körülbelül 170 milligramm C vitamint vagy 278 százalékos ajánlott napi értéket szolgáltat a 2000 kalóriás étrend alapján az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma szerint. Az arany kígyók még jobb források, közel 200 milligramm / csésze szeletelt gyümölcs. Nem csak az egészséges bőr, fogak és csontok számára fontos C-vitamin, hanem egy erős antioxidáns is.

A kiwifruit jó forrás az E-vitamin, zsírban oldódó tápanyag, amely jelentős antioxidáns aktivitást mutat, és szerepet játszik az immunrendszer működésében. Mivel az E-vitamint jelentős mennyiségben tartalmazó élelmiszerek általában zsíros és kalóriatartalmúak, az alacsony zsírtartalmú, alacsony kalóriájú kivi szokatlan eredetű. Függetlenül attól, hogy a zöld változatot vagy az aranyat választja, az E-vitamin ajánlott napi értékének 13 százalékát kapja egy csésze szeletelt kivi.

Az egészséges idegek, a vörösvérsejtek termelése és a normális növekedés és fejlődés mind a folátra, a B-vitaminra támaszkodnak, amelyet gyakran a szintetikus típusú folsavnak neveznek. A zöld kivi a folsav jó forrása, 45 mikrogramm – vagyis az ajánlott napi érték 11 százaléka – csésze szeletelt gyümölcsönként. Az arany kiviben körülbelül 63 mikrogramm foszfát adagonként szolgál, vagy csaknem 30 százalékkal több, mint a zöld fajta.

A zöld és az arany kivi egyaránt jó káliumforrás, egy elektrolit, amely fontos szerepet játszik az ideg-, az izom- és a szívműködésben, és segít védelmet nyújtani a magas vérnyomás ellen. Míg a legtöbb amerikai nem kapja meg a napi 4.700 milligramm káliumot az egészséges felnőtteknek, beleértve a kivi étrendjét is, segíthet növelni a bevitelt – átlagosan 575 milligramm káliumot kap egy csésze szeletelt kiviből, Az USDA szerint.

A szálban gazdag étrend összefügg a bél rendszerességével, normális koleszterinszintjeivel és a 2-es típusú cukorbetegség és a szívbetegség kockázatának csökkenésével. Bár mindkét fajta kivium jelentős mennyiségű rostot biztosít – különösen akkor, ha fogyasztja az ehető bőreket is – a zöld kivi egy jobb forrás: a szeletelt gyümölcs 1 csészés adagja 5,4 gramm rostot, vagy 22 százalékát Javasolt napi érték. Arany kivi, mely kevesebb magot tartalmaz és simább bőröket tartalmaz, 3,7 gramm rostot szolgáltat adagonként.

A zöld és az arany kiwis körülbelül ugyanannyi energiát szolgáltat – az 1db-os adag körülbelül 110 kalóriát tartalmaz az USDA szerint. Bár mindkettő nagyjából ugyanolyan mennyiségű fehérjét, zsírt és szénhidrátot kínál, az arany kiviben valamivel magasabb a cukor. Mindkét fajta kiváló forrás a lutein, egy antioxidáns karotinoid, amely támogatja a szemek egészségét. A Kaliforniai Kiwifruit Bizottság megállapítja, hogy a kiwis a luteinben magasabb, mint bármely más élelmiszer, a sárga kukorica kivételével.

C vitamin

E-vitamin

Folátszintek

Káliumszolgáltató

Élelmi rost

Egyéb szempontok