Arc- és állkapocs-fájdalom

Sok esetben az arc fájdalma egy viszonylag egyszerű okból, például fogfájásból, fejfájásból vagy rágógumikból származik. Bizonyos esetekben azonban a fájdalmas és sugárzó fájdalom súlyosabb körülményekhez kapcsolódik. Valójában az arc és az állkapocs fájásának pontos megértése szükséges a megfelelő kezeléshez és megelőzéshez.

Fogcsikorgatás

Medikális értelemben a fogak szorításával vagy csiszolásával “bruxizmusnak” nevezik. Függetlenül attól, hogy egyszerűen összehúzza a felső és alsó fogakat, vagy egymásba tolja őket, a viselkedés felesleges stresszt okoz az állkapocs izmainak és szöveteinek. Végül ez a hozzáadott stressz fájdalomhoz és fájdalomhoz vezet az állkapocs és az arc körül, valamint a fejfájás és a fülfájás. Bár a pontos ok nem kapcsolódik az állapothoz, a MedlinePlus a bruxizmus és a napi stressz közötti kapcsolatot javasolja.

Myofascial fájdalom-diszfunkció

A Myofascialis fájdalom-diszfunkció, vagy az MPD, szindróma gyakran a pszichés stressz következtében jelentkezik, az Országos Fejfájás Alapítvány szerint. Az alapítvány megmagyarázza, hogy “azok, akik nehézségekbe ütköznek a stresszes élethelyzetek leküzdésében, vagy akik nem képesek sikeresen kiszabadítani az érzelmeiket, általában belső feszültségeket teremtenek, amelyeket ezután megváltozott testaktivitásban fejeznek ki.” A feszültség általában füllen a fül körül, ami gyakran a templomok és a fej hátsó része felé sugároz. A pajzs állkapocsizmusa és a szájnyílás nehezen fejlődik ki. A feltételt először temporomandibularis ízületnek vagy TMJ-szindrómának nevezték, de a név megváltozott, miután a szakértők felfedezték a betegség valódi okait.

Trigeminalis neuralgia

Néha “tic douloureux” -nak nevezzük, a trigeminalis neuralgia egyfajta arcfájdalom, amely közvetlenül a trigeminus idegtől sugároz, ami jeleket hordoz az agytól az arcbőrig. Bár az állapot néha kapcsolódik a sclerosis multiplexhez, tumorhoz vagy duzzadt véredényhez, gyakran azt gondolják, hogy az öregedési folyamat normális része. A trigeminus neuralgia tünetei közé tartozik a szem körüli fájdalom, az arc és az állkapocs az arc egyik oldalán. A MedlinePlus magyarázza a fájdalmat “nagyon fájdalmas, éles, elektromos, hasonló jellegű görcsöknek, amelyek általában néhány másodpercig vagy percig tartanak”. A rágás, a borotválkozás, a fogmosás vagy az arc megérintése kiváltja az izomgörcsöket.

Szívroham

A szívroham során a legtöbb ember intenzív mellkasi fájdalmat vagy kellemetlenséget tapasztal. Sok esetben ez a fájdalom sugározhat a test más területeire, beleértve az arcot is. Az Amerikai Szív Szövetség szerint a szívroham gyakori tünetei közé tartozik a légszomj, émelygés, hányinger, gyomor, hát, nyak, kar és állkapocs. Néhány esetben a szívroham nem okoz mellkasi fájdalmat vagy kellemetlenséget. Valójában a Női Szív Alapítvány megmagyarázza, hogy “a nők egyharmada egyáltalán nem éri el a mellkasi fájdalmat, ha szívrohama van”. Ha az arcod vagy az állkapocs-fájdalom hirtelen alakul ki, és ezen tünetek bármelyikével együtt jelentkezik, szívrohamot szenvedhet.

kezelések

Mielőtt sikeresen kezelné az arc- vagy az állkapocs fájdalmát, fontos megérteni a fájdalom pontos okait. Például a bruxizmus által okozott állkapocs fájdalom jelentősen eltérő kezelést igényel, mint a szívroham által okozott állkapocs fájdalom. Azonban a fájdalmak és fájdalmak lecsillapíthatók úgy, hogy jeget vagy hőt alkalmaznak az arc vagy az állkapocs pályáira. Az ujjaival finoman masszírozza az izmokat a nyak és az arc körül, és tartsa az állkapcsot lazán és lazán. Az állkapocs fájdalma ellenére ne felejtse el a kemény vagy kemény ételeket.