Szétzúzza súlyosbítja a vesét?

Ha aggódik a cukor bevitelétől, előfordulhat, hogy elér egy olyan mesterséges édesítőszert, mint a Splenda. A McNeil Nutritionals, L.L.C., a Splenda egyik vezető versenytársa az édesítőszerek kémiailag tervezett piacán, amely magában foglalja a szacharint és az aszpartámot. Megnövekedett a spekuláció, hogy a Splenda súlyosbíthatja a vesét, és bevezeti a toxinokat a test más részeire. A tudományos vizsgálatok azonban még nem mutattak ki semmilyen mérgező hatást a kiadványban.

Mi a Splenda?

Bár a Splenda mesterséges édesítőszer, eredete természetes. A Splenda szukralóz, szacharózból vagy asztali cukorból készült klórozott szén, amely kristályos és vízben oldható. A gyártás során a szacharóz kémiai reakcióba lép, amely klórt és szénatombolyokat képez, amelyek együtt kötődnek a klórozott szénmolekulák előállításához. Bár a Splenda természeti bázissal rendelkezik, a kémiai folyamat egy mesterséges kémiai vegyületet eredményez, amely az Elmhurst College jelentése szerint körülbelül 600-szor édesebb a természetes cukornál.

A viták

A Splenda kémiai összetétele és az emberi testre gyakorolt ​​hatása ellentmondás. Az állatkísérletek és az eredmények arra engednek következtetni, hogy a mesterséges édesítőszer egészségi kockázatot jelent, különösen a vesék esetében. Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Igazgatósága, az Egészségügyi Minisztérium és a Humán Szolgáltatások Tanácsa szerint a patkány kölyköknél végzett szukralózis vizsgálata azt mutatta, hogy a vese súlyának növekedése bizonyult, de nem elég ahhoz, hogy az eredmény mérgező legyen. A felnőtt nőknél végzett vizsgálatok a vesékben vagy a nephrocalcinosisban jelentkeztek a felesleges kalcium jeleit illetően, de mivel a patkányok hajlamosak a meszesedésre, ezek az eredmények nem relevánsak, és nem jelentenek aggodalmat az ember számára.

FDA jóváhagyva

A Splenda körüli viták ellenére az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala a Splenda jóváhagyásának pecsétjét biztosított. A jóváhagyás kb. 100 vizsgálatot követett, amely nem mutatott összefüggést a szukralóz és az egészségügyi kockázatok között. A Nemzeti Rákkutató Intézet adatai szerint a Splenda 1998-ban tabletta édesítőszert kapott. 1999-ben az FDA jóváhagyta a Splenda-t, mint minden célra alkalmas édesítőszert.

Alsó vonal

Mivel az FDA jóváhagyta, a Splenda édesítőszer használata személyes választás. A Splenda klór tartalmának és a metabolikus toxicitásnak a vesebetegség és a rák okozta félelme miatt egyes támogató csoportok felháborodása miatt további vizsgálatokra van szükség. A Kaliforniai Egyetem kutatási weboldalának, az eScholarshipnak köszönhetően a hosszú távú humán tanulmányok korlátozottak – legfeljebb 13 hétig tartanak. Bár a Splenda emberi fogyasztásra biztonságosnak minősül, az FDA azt javasolja, hogy a Splenda óvatosan vigye be a szervezetet, és keressen orvosi beavatkozást, ha kellemetlen mellékhatások jelentkeznek.