Rázás közben térdre kattintva

Ha a térd lefutott, akkor előfordulhat, hogy az egyikben több feltétel is fennáll. Ezek közé tartozik az orijibialis szindróma, a meniscalis sérülés vagy a plica-szindróma. A térdkattintással járó szindrómák gyakran viszonylag könnyen kezelhetők, bár előfordulhat, hogy le kell hagynia a lépést, vagy csökkentenie kell a futást a folyamat során. Fontos, hogy keresse fel kezelőorvosát, hogy pontos fájdalomcsillapító és kezelési tervet kapjon. A kezelés gyakran magában foglalja a nyújtási és erősítési feladatokat a jövőbeni problémák megelőzése érdekében.

Az egyik leggyakoribb túlzott sérülés a futók körében az orbita szalag szindróma, az úgynevezett IT sáv szindróma. Az informatikai sáv a csípőjétől a térd alatt halad. Mivel a zenekar átmegy a térdcsuklón, akkor húzhatja meg és térdelheti a térdet, ahogy futsz, ami okozza a kattintást. Az IT sáv szindróma egyéb tünetei közé tartozik a fájdalom térdén kívül, amely égési érzésként vagy fájdalomként jelenhet meg. A fájdalom felszívódhat a combod oldalán. Ez a sérülés általában nem okoz duzzanatot vagy térdmozgás problémákat. A húzási és izomerősítő gyakorlatok az IT sávszindróma gyakori kezelései.

A Plica-szindróma kattanó hangot okoz a térdben, ahogy fut. Ez a szindróma akkor fordul elő, amikor a szájhártya szalagjai a plicae-nak vannak irritálva. Vagy sérülés vagy túlzott használat okozhatja az irritációt. Normális esetben a szinoviális plicae egy nagy üreges üreget képez az anyaméhben. Néhány embernél azonban a plicae a térdben négy szinoviális szövetszalag marad. A plica-szindróma egyéb tünetei közé tartozik a fájdalom, a duzzanat, a térd és a térdzárás gyengesége. A gyakori kezelések közé tartoznak a gyulladáscsökkentő gyógyszerek, csökkentik az aktivitást és a jegesedést, majd erősítik a gyakorlatokat. Orvosa javasolhatja a kortizon injekciót vagy műtétet a plicae eltávolítására.

A kattanás a térdben futás közben lehet, hogy meniskális sérülést okoz. A meniszek megsérülhetnek, amikor a térdét gördíti, miközben súlya van, például gyorsan csavarodik, amikor egy teniszlabda elé kerül. Ha a sérülés minimális, akkor a meniszkusz a térde elülső és hátsó részéhez kapcsolódik. Nagyon valószínű, hogy fájdalmat érez, amikor a térde kiegyenesedett. Lehetséges, hogy egy korábbi sérülés fájdalmas hónapokkal vagy évekkel később válik fájdalmasabbá, különösen akkor, ha másodszor is fájdalmat okoz. Sérülés után a térde kattanást, tétet, zárolást vagy gyengeséget érezhet. Tünetei önmagukban eltűnhetnek. Azonban gyakori, hogy a tünetek visszatérnek vagy fennmaradnak, és kezelést igényelnek. A fizikai terápiát gyakran ajánlott kisebb meniscális sérülésekre. Súlyos esetekben orvosa javasolhatja a műtétet.

Mind az IT szalag szindróma, mind a plica szindróma megelőzhető. Ön növeli az ilyen túlzott sérülések kockázatát, ha hirtelen növeli a futás intenzitását vagy időtartamát, vagy túl gyorsan dönti össze a futó útvonalat. A kockázat akkor is felmerül, ha kopott vagy rossz minőségű cipőket viselsz. Keressenek olyan futócipőket, amelyek jó lengéscsillapítással és konstrukcióval rendelkeznek. Ha lapos lába van, szükség lehet cipőbetétekre. Válasszon olyan cipőket és / vagy betéteket is, amelyek kompenzálják a lábmozgást, ha túlsúlyos vagy túl magasra fekszenek, vagyis túl nagyra tolja a lábát befelé vagy kifelé. A nem megfelelő felmelegedés és a kifutást követő nem megfelelő nyújtás más kockázati tényezők. Az egészséges testsúly fenntartása is segít, mert az elhízás egy másik kockázati tényező a térd túlsúlyos sérüléseinek. A sima, egyenletes felületen történő futás csökkenti a sérülések kockázatát, például a meniscális károkat.

IT sávszindróma

Plica-szindróma

Meniscal sérülés

Megelőzés