Étkezési sertés és köszvény

A köszvény a leggyakoribb gyulladásos betegség a férfiak között, és a nőkre is hatással van, a Centers for Disease Control és Prevention szerint. A tünetek a köszvény “támadásoknak” nevezett flare-up-ban jelennek meg, vagy krónikussá válhatnak. Az orvosi kezelés mellett szükség esetén megfelelő étrend segít a tünetek kezelésében. Bár a sertés értékes mennyiségű fehérje tápanyagot tartalmaz, ez hozzájárulhat a köszvényes tünetekhez. Keressen tanácsot orvosától vagy dietetikusától, mielőtt megváltoztatja a diétát.

kockázatok

A köszvény akkor fejlődik ki, amikor az ásványi húgysav szintjei túlságosan nagyok, és lerakódások keletkeznek egy közös kötésben. Mivel a purinok által termelt természetes anyagok serkentik a húgysav termelést, az alacsony purinos étrend segíthet a húgysavszint csökkentésében, a MayoClinic.com szerint. A purin-gazdag táplálkozás viszont ellentétes hatással bírhat. Mivel a sertés mérsékelten magas a purinekben, a túlzott vagy gyakori mennyiség fogyasztása növelheti a húgysavszintet, ami rosszabbodó köszvényes tüneteket eredményezhet. A vaj, a sajt vagy a magas zsírtartalmú krémes szószokból készült sertéshús és sertéshús vágása súlyosbíthatja a gyulladást, hozzájárulva a telített zsírhoz az étrendhez.

Sertés Javaslatok

A köszvényes tünetek megelőzésére a MayoClinic.com a húsok napi 4-6 uncia korlátozását javasolja, és gyakrabban választanak a növényi fehérjeforrásokra, mint a bab, a lencse és a tofu. Ha fogyasztja a sertéshúst, válassza a tápláló összetevőkből készült sovány vágásokat. A vaj helyett például szerény mennyiségű olíva- vagy repceolajat használnak, amelyek telítetlen zsírforrások. Az alacsony zsírtartalmú főzési technikák közé tartozik a sütés, pirítás, gőzölés és grillezés.

Egyéb élelmiszerek

A legmagasabb tisztaságú ételek közé tartoznak a szervi húsok, például a vese és a máj, az élesztő és az olajos halak, beleértve a lazacot, a makrélát és a heringet. Az egészséges testtömeg eléréséhez vagy fenntartásához – ami segít a lehető legkisebb mennyiségű gyulladás okozta – hozzáadott több rostban gazdag ételeket, a rostok elősegítik az étvágyat. Különösen szálas gazdag élelmiszerek közé tartoznak a babok, a lencse, az egész szemek, a málna, a borsó, a brokkoli és az articsókák. Az antioxidáns gazdag ételek, mint az áfonya, a paradicsom, a cseresznye, a squash és a harang paprika is segíthetnek a köszvényes tünetek csökkentésében, a University of Maryland Medical Center szerint. Az alacsony zsírtartalmú tejet és a joghurtot rutinszerűen fogyasztva csökkentheti a húgysavszintet.

Klinikai bizonyíték

Az “Arthritis & Rheumatism” -ben 2005-ben publikált tanulmány szerint hatvan év alatt 14,809 felnőtt korcsoportjának étkezési szokásait és húgysavszintjét elemezték. Azok a résztvevők, akik a húsban vagy tenger gyümölcseiben gazdag étrendet fogyasztottak, szignifikánsan magasabb húgysavszintet mutattak, mint a résztvevők, akik nem. A tejtermékek napi egyszer vagy többször fogyasztása viszont pozitívan kapcsolódik a csökkent húgysavszinthez.