Az alacsony ösztrogén hatása a hysterectomia után

Ha a menopauza előtt mind a petefészek, mind a méh eltávolításra kerül, az eredmény az úgynevezett sebészi menopauza. A természetes menopauza akkor jelentkezik, amikor a petefészkek fokozatosan abbahagyják a működésüket, általában körülbelül 50 éves korukban. Sebészeti menopausa hirtelen történik, a gyorsan csökkenő ösztrogén szintekkel. Ennek következtében a menopauzális tünetek némelyike ​​súlyosabb lehet, mint a természetes menopauza, különösen a hőhullámok, a hüvelyi szárazság és a fájdalmas közösülés. A legtöbb tünet hatékonyan kezelhető, ezért beszéljen orvosával arról, hogy mely kezelések a legmegfelelőbbek.

Hőhullámok

A meleg öblítés vagy villanás a bőr közelében lévő véredények hirtelen megnyilvánulása miatt alakul ki, rendszerint a hormonális ingadozások miatt. Ezek gyakran összefüggenek a természetes vagy sebészeti menopauzás okozta ösztrogénszint csökkenésével. A forró öblítés hirtelen hirtelen érzi a felsőtestet, jellemzően néhány percig. Éjszakai izzadásokat, hangulati ingadozásokat és alvási zavarokat okozhatnak. Bár a hőhullámok egykor körülbelül két évig korlátozódtak, a kutatások azt mutatják, hogy a tünetek legfeljebb 10 évig tarthatnak fenn, a 2014-ben megjelentetett American College of Obstetricians and Gynecologists Practice Bulletin szerint. Számos hatékony hormonális és nem-hormonális kezelési lehetőség létezik .

Fájdalmas közösülés

Mivel az ösztrogénszint csökken, a vaginális bélés vékonyabbá és kevésbé rugalmasabbá válik, és a hüvelyi kenés csökken. Ez fájdalmat okozhat az együttélés és az alkalmi pattanás vagy vérzés után. A “Journal of Sexual Medicine” című, 2015. júniusi számában jelentett tanulmány szerint a sebészi menopauzában szenvedő nőknél kevesebb a hüvelyi kenés, mint a nőknél, akik a menopauza során természetesen a keringő hormon szintjének hirtelen csökkenése miatt mennek végbe. A hüvelyi ösztrogénpótló terápia javíthatja a fájdalmas közösülés tüneteit a természetes vagy sebészeti menopausa után.

Csontvesztés

A természetes menopauza alsó ösztrogénszintje a csonttömeg elvesztésével jár együtt, más néven osteoporosisban is. Ez különösen hatással van a gerincre és a csípőre. A korai menopauza, akár természetes, akár a petefészkek műtéti eltávolítása következtében, a csonttömeg vagy a sűrűség csökkentése a posztmenopauzás évek során. A törés valószínűsége azonban nem lehet magasabb azoknál a nőknél, akik sebészeti menopauzában részesültek az általános populációhoz képest. Bár a posztmenopauzális csontvesztés kezelésére orális ösztrogénpótló terápiát alkalmaznak, a csontritkulás elleni nem-hormonális kezelések szintén széles körben elterjedtek.

Húgyúti fertőzések

A hüvely bélésének megváltozása miatt, mint a hígítás és a csökkent véráramlás, a posztmenopauzás nők különösen érzékenyek a húgyúti fertőzések kialakulására. Ezek a fertőzések általában akkor jelentkeznek, amikor a bőrön vagy a gyomor-bél rendszerben normálisan élő baktériumok felemelkednek a húgyhólyagba. A vaginális ösztrogénpótló terápiával végzett kezelés csökkenti a húgyúti fertőzések kockázatát a posztmenopauzás nők körében.

Szív-és érrendszeri betegségek

A menopauza bejutása jól ismert, hogy növeli a szívbetegségek kockázatát a nők körében. A szív és az erek működésében bekövetkező súlyos változások gyakoribbak és súlyosabbak lehetnek azoknál a nőknél, akiknek a petefészkét műtéti úton eltávolítják a természetes menopauza előtt. A hőhullámoktól és a csontvesztéstől eltérően a szívbetegség nem tekinthető oknak az ösztrogénpótló kezelés megkezdésére nőknél.