A televízióban elkövetett erőszak agresszív viselkedést okoz a tizenévesek között?

Olyan világban, ahol az erőszak eladja a hit filmeket, és a tizenévesek általában vonzódnak az új és hűvösekhez, figyelmet kell szentelni annak, hogy a tizenévesek miként kezelik és kezelik, amit a televízióban látnak. Míg az agresszív viselkedést számos változó magyarázza, úgy tűnik, hogy van valamilyen kapcsolat a nézett dolgok és a későbbi viselkedésbeli hatások között.

A TV-nézés hatásai

A tömegmédia minden formája közül a televízió a legnagyobb hatással lehet a gyermek viselkedésére – állítja John Santrock 2007-es könyve, “Az életplazma-fejlesztés témája.” A szerző megjegyzi, hogy nagy mennyiségű tudományos bizonyíték van Hogy a televízióban elkövetett erőszak agresszióhoz és antiszociális viselkedéshez vezethet. Például egy Jeffrey Johnson és kollégák tanulmánya, melyet 2002-ben publikáltak a “Science” magazinban, azt találták, hogy 17 évvel később a serdülőkor és az agresszív viselkedés között televízión töltött idő társult.

A megváltozott tudatállapot

Ami úgy tűnik, akkor történik, amikor a serdülők televíziót néznek, változatos tudatállapotban állnak, amint azt Santrock magyarázza. Amikor ebben az állapotban a racionális gondolkodás felfüggesztésre kerül, ez lehetővé teszi, hogy a felkeltő, agresszív szkriptek könnyebben megismerhetők legyenek. Lényegében a tizenévesek passzívan megtanulják a viselkedést, anélkül, hogy racionális ítéletet hoznának hozzá.

A televíziós erőszaknak való kitettség

A becslések szerint a gyermekek az Egyesült Államokban 20.000 órányi televíziónál jelentkeznek, miután végezték el a középiskolát, állítja Santrock. Ráadásul 2002-től az egy órás gyermekmegjelenítések átlagosan 20-25 erőszakos cselekményeket tartalmaznak, és a legfontosabb műsorok 3-5 órányi erőszakos cselekményt tartalmaznak óránként. Az ilyen expozíció a tizenévesek nagy erőszakos cselekmények előtt.

Nehézség tudni, melyik a leginkább érintett teens

Feltételezték, hogy az erőszakos televízió helyett az agresszív viselkedés, olyan serdülők, akik hajlamosak az agresszióra, akik hajlamosak az erőszakos programozásra, Johnson és munkatársai szerint. Vizsgálatuk azonban a szükséges ellenőrzéseket elvégezte, és megállapította, hogy a mintájukban ez nem így van. Más szóval, az erőszakos programozásra vonatkozó preferenciák nem teljesen magyarázzák meg az agresszív viselkedés hajlamát.

Okoz

Amikor megpróbálják megérteni, hogy az erőszakos televízió miért okozhat agresszív magatartást a tizenévesek között, az Elly Konijn és munkatársai szerint egy “2007-es” Fejlesztési Pszichológia című tanulmányában figyelembe kell venni a szerepmodellek és a hősök szükségességét. Különösen a tizenévesek keresnek példákat a Alakítják saját identitásaikat. Konijn és kollégái tanulmányában olyan agresszív gyerekek, akik erőszakos videojátékokat játszottak, úgy akartak lenni, mintha a játék erőszakos karakterei lennének. Tekintettel arra, hogy a tizenéves identitás kialakulásáról ismert, ésszerűnek tűnik, hogy ugyanez igaz az erőszakos televíziós műsorok megtekintésére is.