A szőrtüszők vagy szőrsejtek teljesen meghalnak?

A hajhagymák folyamatosan átjutnak a születés, a halál és a pihenés fázisaiba a természetes hajnövekedési folyamat részeként. Amíg a tüszők ideiglenesen meghalnak, az újjászületés vagy a regeneráció is előfordul. Bizonyos körülmények – például a kopaszság és a bőr trauma – azonban a szőrtüszők teljesen elpusztulhatnak. 2010-től nincs olyan kezelés, amely elősegítené a haj növekedését a tüszőkben, amelyek teljesen meghalnak.

Szerkezet

A hajhagymák hüvelyszerű szerkezetek a bőrön. Minden tüsző alján található a dermális papilla, a vérben gazdag struktúra, amely felelős a haj növekedéséhez. A sejteket, amelyeket melanocytáknak és keratinocitáknak neveznek, az alsó tüszőfal falát vonják be, miközben a haj aktívan növekszik. Ezek a sejtek szaporodnak és meghalnak, ami hajnövekedést eredményez. A follikulusok faggyúmirigyeket is tartalmaznak, amelyek olajat vagy faggyút termelnek.

Növekedési ciklus

A hajnövekedés az aktív növekedés, halál és pihenés fázisaiban történik, az úgynevezett anagen, catagen és telogén fázisok. Az anagén fázis körülbelül két-hat évig tart, mely alatt a szőr négyhetente 1 centiméterrel nő. A katagén fázis alatt a tüszők ciklikus, ideiglenes halálozáson mennek keresztül. A telogén fázis alatt a hajszárnyak.

Ciklikus halál

A katagén fázisban a hajhagymák és a benne lévő sejtek a Hair Biology szerint programozott sejthalálon mennek keresztül. Ez alatt a fázis alatt a tüsző fokozatosan csökken és a fehérje és a pigmentsejtek termelése leáll. A hajformáló struktúrák meghalnak és eltűnnek, és a tüsző elszíneződik a bőrön belül. Bár néhány sejt még mindig jelen van a tüsző alján, szintézis nem fordul elő, a Hair Biology szerint. A tüsző lényegében halott. Rövid pihenőidő után azonban a tüsző az anagén fázisba lép, és ismét aktívvá válik.

Állandó halál

Két tényező okozhatja a szőrtüszők halálát véglegesen és teljesen: örökletes kopaszodás és hegesedés. Az örökletes kopaszság befolyásolja a szőrtüszőket, ami a MayoClinic.com szerint a bőrre gyökerezik, és egyre jobban gyökerezik. Mivel a betegség előrehaladtával a haj növekedése finomabb és gyengébb lesz. Végül a tüsző elzáródik és teljesen elpusztul, ami teljes, állandó kopaszságot eredményez. A bőrszövet hegesedése véglegesen megöli a szőrtüszőket is, megakadályozva ezzel a haj növekedését.

Jövő

A Pennsylvani Pennsylvani Egyetem Kligman Laboratóriumi Dermatológiai Tanszékének tudósai új fehérvérsejteket és szőrnövekedést stimuláltak laboratóriumi egerekben. A kutatók azt remélik, hogy a felfedezés végső soron elősegítheti az új haj növekedését az emberekben is, a kísérlet még nem haladta meg az egereket.