A kiütés a zsindely vakcina után

2006 májusában az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság jóváhagyta a Zostavax nevű oltóanyagot, amely megakadályozza a zsindelyeket a felnőttek 60 év felett. Az Országos Neurológiai Intézet és Stroke Intézet szerint a zsindely vakcinája csökkenti a zsindelyek felszínének kialakulásának kockázatát, és csökkenti a Az övsömör leggyakoribb szövődménye, a herpeticus neuralgia néven ismert krónikus fájdalom-szindróma, több mint kétharmada. A New York-i Egyetem fertőző betegség specialistája, Michael S. Simberkoff és a többi, a Zsingélyes Megelőzési Tanulmányi Csoport 2010. május 4-i kiadása szerint a kiütés a zsindely vakcina leggyakoribb mellékhatása .

Jellemzők

A vizsgálatban résztvevő betegek kétféle kiütést fejlesztettek ki Simberkoff szerint. Az első típusú bőrkiütés kis mennyiségű hólyagokból állt, amelyek hasonlóak voltak az injekció beadásának helyén kifejlesztett zsindelyekhez, és nem terjedtek el. A második típusú kiütés olyan hólyagokból állt, amelyek hasonlóak voltak az övsömörhöz, amely a testnek az injekció beadásától eltérő részein alakult ki. Ezek a hólyagok, mondják Simberkoff és munkatársai, sokkal nagyobb számban fordultak elő, és a bőre nagyobb területét érinti, hasonlóan a természetesen előforduló zsindelyhez.

Fellépő

A betegeket felkérték, hogy jelezzék az összes kiütést, amely a zsindely vakcinák befogadását követő 42 napon belül jelentkezett. Az injekció beadási helyén fellépő bőrkiütéses betegek átlagosan – 2-3 nappal az oltás beérkezése után – átlagosan alakultak ki, mint azok a betegek, akik máshol a testen bőrkiütéseket észleltek, ami jellemzően több mint két héttel az oltás beadását követően jelentkezett.

tartam

Az injekció beadási helyén fellépő bőrkiütés átlagosan 5 napon belül megoldódott, szemben a testen máshol fellépő kiütések 18 napjával, a Shingles Prevention Study Group szerint. A máshol bekövetkezett bőrkiütések valószínűleg a vakcinák kudarcát tükrözik, nem pedig az oltás mellékhatásaként. Mindössze néhány beteg esetében a laboratóriumi vizsgálatok megerősítették, hogy a kiütések oka valójában övsömör, de nem a vakcinában használt vírus törzse.

Előfordulás

Az FDA szerint a vakcinát kapott betegek kevesebb mint 1 százaléka kiütést mutatott. A bőrkiütés valamivel gyakrabban fordult elő – 0,7 százalékkal szemben 0,1 százalékkal – azoknál, akik a vakcinát kapták, szemben azokkal, akik placebót kaptak, ami azt sugallja, hogy a kiütés valójában az oltóanyag mellékhatása. A bőrkiütések gyakrabban fordultak elő a fiatalabb 60- 69 éves betegeknél a 70 év feletti betegeknél.

szövődmények

Ritka esetekben az övsömör vakcinát követő kiütés jelezhet szövődményt, például allergiás reakciót vagy fertőzést. A MedlinePlus szerint allergiás reakciók tünetei közé tartozik a mellkasi fájdalom vagy szorító érzés, émelygés, hányás, hasmenés, légzési vagy nyelési problémák, arctisztulás vagy duzzanat, szédülés, szorongás, félelem vagy félelem. A fertőzés tünetei közé tartozik az injekció beadásának helye vagy a láz. Azoknál a betegeknél, akiknek ezeket a tüneteket tapasztalják, kérjenek orvoshoz utasításokat, vagy menjenek a sürgősségi helyiségbe.