A halolaj szédülést okoz?

A halolaj sok jól dokumentált érzelmi, viselkedési és fizikai egészségügyi előnyökkel jár. Hacsak nem halsz halat egy héten, akkor valószínűleg nem kap elég omega-3 zsírsavat. A halolaj helyreállítja az omega-6 és az omega-3 zsírsavak egyenlőtlenségét a tipikus nyugati étrend által. Mégis, egyesek halolaj mellékhatásokat tapasztalnak, beleértve a szédülést. Míg néhány mellékhatás javul, miközben visszaállítja az omega zsírsavak egyensúlyát a rendszerben, a mellékhatások súlyosabb reakciókat jeleznek, amelyek szükségessé teszik a figyelmet. Beszéljen orvosával, mielőtt a halolajat vagy más kiegészítőket venné.

Cardiovascular Health Benefits

A halolaj számos előnnyel jár. Ezen előnyök némelyike ​​hozzájárulhat a szédülés mellékhatásaihoz, amelyek bizonyos embereknél fordulnak elő. A halolaj csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek, a magas vérnyomás és a magas koleszterin kockázatát. Csökkenti a triglicerideket és ellensúlyozza a szabad gyökök hatásait, és így csökkenti a plakk felépülését az artériáiban, vénáiban és kapillárisainkban. Ez csökkenti az ateroszklerózis kockázatát, növeli a véráramlást, növeli a tápanyagok sejtekbe jutását az egész szervezetben és eltávolítja a toxinokat és az anyagcserét. A halolajban található omega-3 zsírsavak csökkentik a gyulladást, segítik a szív alsó kamrái állandó egyensúlyt tartani, és megakadályozzák a szívritmus ritka ritmusát. Azok számára, akik szignifikánsan csökkentették a szívműködésüket, ezek az általánosan pozitív hatások káros mellékhatásokat okozhatnak a maradék szívizom excitivitásának és hatékonyságának csökkentésével, jelentette a Harvard Health Publications. Ha jelentős szívműködési rendellenessége van, a szédülés azt jelezheti, hogy a szívetek megfelelően szivattyúznak.

Prostaglandin termelés

A halolaj hatóanyagai, az omega-3 zsírsavak EPA és DHA növelik a hormonszerű vegyületek mennyiségét a véráramban, a prosztaglandinoknak nevezik. Az EPA és a DHA fokozottan növeli a 3-as sorozatú prosztaglandinok termelését, a gyulladást csökkentő anyagokat, csökkenti vérrögképződését és javítja a véráramlást. Más szavakkal, az EPA és a DHA nemcsak javítja a vérkeringést, hanem a vér vékonyodását is, ami csökkenti a szívrohamok és stroke-ok kockázatát, és tovább javítja a tápanyagok és az oxigén szállítását a sejtek és szövetek egész testében.

Lehetséges lefelé

Azok számára, akik már vékony vérrel rendelkeznek, vagy olyan vérhígítókkal, mint például az aszpirin, a warfarin vagy a clopedigrel, a halolaj kardiovaszkuláris és vérhígító hatásai hozzájárulhatnak a szédülés káros mellékhatásaihoz. A fokozott véráramlás és a vékony vér egyéb mellékhatásai lehetnek túlzott vérzés, duzzanat és fejfájás. A halolaj szív- és érrendszeri előnyei miatt az American Heart Association 2002-ben azt ajánlotta, hogy a szívkoszorúér-betegségben szenvedők halolajat vegyenek be, állítja a Harvard Egészségügyi Kiadványok. Ha azonban súlyos angina vagy súlyosan veszélyezteti a szívműködést, vagy esetleg halálos kamrai ritmusokat tapasztal, beszélje meg kezelőorvosával a halolaj felvételének célszerűségét.

Halolaj mellékhatások

A DoubleCheckMD.com szerint a szédülés, a perifériás érrendszeri rendellenesség, a tachycardia, a szívizom iszkémiája, a fokozott szívfrekvencia, a csökkent pulzusszám és az aritmia lehetnek. A halolaj hozzájárulhat a szédüléshez a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőknél, mert csökkentheti a vércukorszintet, különösen ha olyan gyógyszereket szed, mint az inzulin, a flipizid, a gliburid vagy a metformin. Hívja haladéktalanul az orvosát, ha halolajat szed, szédülést tapasztal, gyors vagy szabálytalan szívverés tapasztalható, karja, mellkasa, állkapocs vagy hátfájás, légzési nehézség, izzadság vagy hányinger, zihálás vagy szorító érzés a mellkasában.