A halolaj segít aranyérrel

A hasmenés gyakori probléma azok számára, akik gyakori székrekedésben vagy gyulladásos bélbetegségben szenvednek, más néven IBD néven is ismert. Miközben számos kezelés segíthet enyhíteni az aranyérdel kapcsolatos kellemetlenségeket és a kapcsolódó gyulladásos bélbetegségek tüneteit, a halolaj bizonyos előnyökkel is járhat, bár nincs elegendő klinikai bizonyíték arra, hogy alátámassza ezt az állítást. A táplálékkiegészítők használata előtt forduljon orvosához.

A hasmenés okai

A hasmenés nemcsak kellemetlen, hanem egyéb kellemetlen vagy súlyosabb tüneteket is okozhat, mint például az anális vérzés és viszketés, a vécébe jutó vér a bélmozgás után, a bélmozgások során fellépő fájdalom és az anus közelében lévő kemény csomók. Mindazonáltal, aranyér tisztán gyakori, és nem mindig aggodalomra ad okot. A nyálkahártyák gyakoriak a székrekedés vagy a székletürítés során a törzsek miatt, a PubMed Health, a Nemzeti Biotechnológiai Információs Központ által készített fogyasztói egészségügyi weboldal szerint. Ha az egyik gyulladásos bélbetegségben szenved, az olyan betegségek csoportja, amelyekbe beletartozik a fekélyes vastagbélgyulladás és a Crohn-betegség, melyet bélgyulladás, hasi görcsösség, székrekedés és véres hasmenés jellemez, az aranyér előfordulási gyakorisága is szenvedhet. Bár bizonyos kezelések segíthetnek, egyes kutatások kimutatták, hogy a halolaj közvetett előnyökkel járhat az aranyér esetében azáltal, hogy csökkenti a székrekedés és a gyulladás tüneteit.

A halolaj előnyei

A halolaj tartalmaz nagy mennyiségű omega-3 zsírsavat, fontos tápanyagokat, amelyek szerepet játszanak a gyulladás csökkentésében, és hozzájárulhatnak bizonyos betegségek, például rák kockázatának csökkentéséhez, a University of Maryland Medical Center szerint. Ezenkívül a halolaj segíthet a széklet lágyításában, a székrekedés tüneteinek enyhítésében, ezáltal csökkentve az aranyér előfordulását. Könyvében a “The Body Sense Natural Diet”, a szerző és orvosi újságíró, Lorna R. Vanderhaeghe állítja, hogy a halolaj segíthet a székrekedés csökkentésében és a hulladék hatékonyabb eltávolításában az emésztőrendszeren keresztül. Néhány kutatás kimutatta, hogy az omega-3 zsírsavak segíthetnek a gyulladásos bélbetegségek tüneteinek is.

Bizonyíték

Az “American College of Nutrition” folyóirat 2005. decemberi számában közzétett áttekintés kimondja, hogy az omega-3 zsírsav-kiegészítés jelentős előnyökkel jár a gyulladásos betegségekben szenvedő betegeknél, beleértve a bélköteles állapotokat, mint például a Crohn-betegség és colitis ulcerosa. Az írás időpontjától azonban nem végeztek kutatást a halolaj különleges előnyeiről aranyér kezelésére vagy a tünetek enyhítésére.

szempontok

Bár néhány anekdotikus bizonyíték arra utal, hogy a halolaj közvetve segíthet aranyérrel a gyulladás és a székrekedés csökkentésével, nincs elég kutatás ahhoz, hogy egyértelműen támogassa a konkrét előnyeit. Tájékoztassa orvosát, ha halolaj kiegészítést választ. Továbbá, ha túlzott fájdalmat és vérzést tapasztal a bélmozgások során, forduljon orvosához. Bár az aranyér nem mindig aggodalomra ad okot, ezek komolyabb egészségügyi állapot jele lehet.