Zselatint sűríti a vérét?

Ha szívbetegsége van, vagy rossz agyi véráramlása, orvosa javasolhatja vérhígítók alkalmazását. A vérhígítók, mint például az aszpirin és a warfarin, olyan gyógyszerfajták, amelyek segítenek csökkenteni a vérrögképződést. Míg bizonyos élelmiszerek befolyásolhatják a vérrögök gyorsaságát, a zselatin nem egyike azoknak.

zselatin

A zselatin olyan fehérjék keveréke, amelyek forró vízben feloldódnak, és hűlni tudnak. Színtelen, íztelen és szagtalan. A zselatin különböző típusú desszertekhez, például mousse-hoz, sajttorta és kereskedelmi jégkrémhez nyújt szerkezetet. Azt is használják a pates. A zselatin az állati csontokban, bőrben, porcokban és kötőszövetekben található kollagénből származik. Ha húsokat főzünk, akkor a serpenyőben lévő gyümölcslevek – ha hagyjuk kihűlni – a kollagénből gélt képeznek.

Zselatin emésztése

Bár a kollagén sűríti a folyadékokat az élelmiszerben, nem sűríti a vérét. Ha zselatinot eszel, az enzimek a gyomrában megtörik a kollagént kis fehérjékké. Ezek a fehérjék átjutnak a vékonybélbe, és további enzimekkel bontják le aminosavakká. Az aminosavak ezután felszívódnak és felhasználásra kerülnek a sejtekben, az izmokban és a szervekben talált fehérjék előállításához.

Vastag vér

A megvastagodott vér kifejezés azt jelenti, hogy milyen gyorsan vérzik a vér. A vérlemezkék a vér sejtjei, amelyek elősegítik a véralvadást. Normális körülmények között, amikor az erek megsérülnek, a vérrögök segítenek megállítani a vérzést az élet megmentése érdekében. Ha azonban az Ön véredényei megsérülnek a dohányzás vagy a magas koleszterin hatásai miatt, akkor a vérlemezkék nem tudják kimutatni a különbséget, és továbbra is vérrögök keletkeznek a sérülés javítása érdekében. A további vérrögök blokkolják az ereket, és szívrohamhoz vagy stroke-okhoz vezethetnek. Vérhígító gyógyszereket általában a véralvadás csökkentésére szánnak.

Ételek, amelyek a vért vértek

A K-vitamin egy zsírban oldódó vitamin, amely fontos szerepet játszik vérrögképződés kialakulásában. Az antikoaguláns gyógyszerek, mint például a warfarin, a K-vitamin hatásainak korlátozásával járnak. Amikor antikoaguláns gyógyszert szed, óvatosnak kell lennie az étrendben lévő K-vitamin mennyiségénél, mivel kevésbé hatékony gyógyszert, növelve a vérrög kockázatát képződés. Orvosa segíthet meghatározni az Ön napi K-vitaminját antikoagulánsok alkalmazása során. A K-vitamin magas táplálékának szüksége lehet a kel, a spenót, a petrezselyem és a svéd cseresznye korlátozására vagy elkerülésére. A zselatin nem tartalmaz K-vitamint.