Emésztési betegség és a marhahús fogyasztása

Ha a marhahús megkeményed a gyomrot, kerülje a marhahúst, amíg nem konzultált orvosával. A marhahús fogyasztás egyik leggyakoribb oka az ételmérgezés, amely különböző gyomor-bélrendszeri tünetek kialakulását követő néhány órán belül a fertőzött marhahús fogyasztását eredményezi. Egyéb okok, amelyek miatt a marhahús után is rosszul érzed magad: irritábilis bél szindróma, húsérzékenység vagy húsallergia. Beszélje meg kezelőorvosával az állapotának klinikai diagnózisát.

Ételmérgezés

Az ételmérgezés évről évre több mint 76 millió amerikai embert érint, a Maryland Orvostudományi Egyetem szerint. Az ételmérgezés akkor fordul elő, ha olyan méreganyagot, baktériumot vagy egyéb fertőző organizmust tartalmaz, melyet marhahús fogyaszt. A szennyezett marhahús fogyasztását követő 4-36 órán belül hányást, hasmenést, gyomor görcsöket, émelygést és hasi fájdalmat fog kifejteni. Nincsenek gyógymódok az ételmérgezéstől a szennyezett marhahústól eltekintve attól, hogy pihenjen, több folyadékot fogyasszon, és néhány napig enyhe étrendet fogyaszt. Ha tünetei súlyosak, azonban hívja orvosát.

Megelőzés

Meg lehet előzni a marhahús fogyasztását okozó élelmiszer-mérgezést. A marhahús élelmiszer-mérgezésének legtöbb esete összefüggésbe hozható azzal, hogy nem teljesen főzi a húst, nem mosja a kezét vagy szennyezett edényeket használ. A MedlinePlus tiszta edények használatát javasolja, minden alkalommal, amikor megérinti a húst, főzőhőmérővel és 160 fokos főzéssel. Ne használja ugyanazt a lemezt a nyers marhahúsra és a főtt marhahúsra. Ne eszik olyan hüvelyes szarvasmarhát, amelyet két napnál hosszabb ideig hűtőszekrényben hagytak. Ne fogyasszon olyan húst, amely kellemetlen szagot vagy ízt okoz.

Hús allergia

Ha allergiás a fehérjékre vagy szénhidrátokra a marhahúsban, néhány percen belül a marhahús fogyasztása során emésztési szövődmények alakulhatnak ki. A hús allergia az immunrendszer túlérzékenységének az eredménye, amely a testet a marhahúsra úgy reagál, mintha veszélyes lenne. A szervezet felszabadítja azokat a betegségeket gátló ellenanyagokat, amelyek az Amerikai Allergiai Akadémia, az asztma és az immunológia tanúsága szerint küzdenek a marhahús-fehérjék ellen. Az ellenanyagok olyan más vegyi anyagokat indítanak el, amelyek az emésztőrendszerben gyulladást okoznak, ami hasmenést, hányást, hányingert, görcsöt és fájdalmat okoz. Hívja azonnal kezelőorvosát vagy sürgősségi segítséget kapjon, ha allergiás reakciója azonnal marhahús után történik.

Hús intolerancia

Az élelmiszer-intolerancia megakadályozza, hogy megemésztse az adott élelmiszert, és bántani tud. Ha intoleráns a marhahús, akkor a szervezet emésztőrendszere nem termel elegendő mennyiséget a megfelelő enzimek megszerzéséhez. A marhahúsból származó fehérjék továbbra is megmaradnak, így megakadályozzák a baktériumok közötti kölcsönhatást, amelyek fokozott gáz, puffadás, émelygés és hasmenés okoznak. Az irritábilis bél szindrómában szenvedő emberek is kialakíthatják ezeket a tüneteket.